Klassefest i 2.-3. klasse, 5. februar 2019

Så blev det også 2.-3. klasses tur til at holde klassefest!

Årets tema var Japan, og der mødte ninjaer, geishaer, karatekæmpere og helt almindelige, tror vi nok, japanere eller japansk inspirerede børn op i det festligste festhumør.

Efter velkomstdrink og fotografering af hele klassen skulle festmiddagen selvfølgelig indtages siddende på gulvet, og havde man lyst, kunne man da også spise med pinde. Retterne var mange og lækre – tak for det til forældrene! – og børnene var heldigvis både sultne og tørstige. Da sulten var kommet lidt på afstand, holdt Lyra og Alma en flot tale for og til både børn og lærere.

Efter festmiddagen var indtaget, var der Kung Fu Fighting-stopdans, limbo, baglæns limbo (ja, det er åbenbart en ting), stoledans og Baby Shark-ballondans, og inden de lækre desserter – også tak for dem til forældrene! – underviste Cian os i at lave det japanske skrifttegn for træ.

Mætte, glade og trætte kunne vi sige farvel og tak til hinanden for en dejlig fest.
Tak for dejlig mad og dejlig hjælp til oprydningen.

Bamsefest i 0.-1. klasse, 29. januar 2019

De alleryngste børn på Samsø Frie Skole har holdt bamseklassefest.

Børnene mødte festklædte og festklar op på skolen og havde alle taget deres yndlingsbamser med. Der var små bamser, store bamser og kæmpestore bamser. Der var grønne bamser, hvide bamser, blå bamser, lilla bamser. Der var en slange, et par drager, en sæl, en ugle og sågar en bamse med pandebånd.

Børnene præsenterede først deres superseje yndlingsbamser for hinanden og gik derefter over til velkomstdrink og mingling. Komplimenterne fløj gennem luften, og der blev skålet og hygget, så det var en fryd.

Så blev der kaldt til bords, og der var stor glæde, når bordherrer og -damer fandt hinanden. Maden var lækker og yderst rigelig, og det skal der lyde en stor tak til 0.-1. klasses forældre for. Ingen gik sultne fra bordet, og alle fik noget, de kunne lide.

Da maverne var fulde, var det tid til den store bamseskattejagt! De mætte børn blev sendt rundt på skolen for at finde puslebrikker, som skulle vise vejen til en skat. Op ad trapper, hen ad gange og rundt om hjørner gik det, og endelig var der fundet 11 brikker. Her viste 0.-1. klasse sig fra deres helt seje side: De hjalp hinanden og gav plads til hinanden, så alle, der havde lyst, kunne være med til at lægge puslespil. Sådan!

Efter skatterovet var delt, var der bamsestafet, bamsestopdans (selvfølgelig til Bamses Venner) og bamselimbo (til Chuck Bear-y, selvfølgelig). Så var festen pludselig forbi, og der var farvel og tak for i aften-is, oprydning (tak til alle jer, der hjalp!) og “Vi ses i morgen.”

Tak, 0.-1. klasse, for en absolut herlig fest. Hvor var det dejligt at spise, lege og danse med jer – det må vi gøre igen!

(Vi beklager den ringe billedkvalitet.)

Lys i mørket – temauge, 10.-14. december 2018

Her i den mørke tid er børn og voksne på Samsø Frie Skole gået sammen om at fejre lyset, lysets snarlige tilbagevenden og kontrasten mellem lys og mørke.

Vi har gennem fire dage arbejdet med fire forskellige lysfester og lært om baggrunden for festerne og traditioner i forbindelse med dem. Festerne var Lucia, hinduernes lysfest Diwali, den keltiske solhvervsfest Imbolc (b’et er stumt) og inkaernes solhvervsfest Inti Raymi.

Arbejdet med festerne foregik i fire forskellige værksteder, nemlig et billedkunstværksted, hvor der skulle fabrikeres forskellige lyskilder, et tekstilværksted, hvor der blev lavet et passende stykke påklædning, et sang- og musikværksted, hvor der blev sunget, spillet og danset, og et visualiseringsværksted, hvor børnene skulle lave et lysshow.

Alle børn var igennem alle værksteder – et om dagen – og alt arbejdet kulminerede med et meget smukt lysoptog i vores have til julefesten i torsdags, hvor børnene iført deres flotte kostumer og med deres rekvisitter sang, dansede og spillede for deres forældre, mens lysshowet oplyste skolebygningen med sjove, skøre og flotte billedfortællinger.

Ugens sidste dag gik med oprydning og hygge. I sidste time kom alle de store børn fra 7.-9. klasse ud i haven for at agere legeonkler og -tanter for de små fra 0.-1. klasse, og det var ikke kun de små, der nød besøget! Endnu et lyspunkt at tage med sig hjem på weekend.

Tak for en dejlig uge og en dejlig lys- og julefest til børn og voksne! Og tusind tak til Lise for det store arbejde med optoget.


Visuals af børnene på Samsø Frie Skole (kan tage lidt tid at læse ind)

 

Temauge om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, 12.-16. november 2018

En uge i bæredygtighedens tegn har nu nået sin afslutning. Hele Samsø Frie Skole har arbejdet med temaet på flere forskellige måder – både gennem besøg af spændende og vidende mennesker og gennem værkstedsaktiviteter.

Mandag begyndte med en introduktion til temaet, og bagefter fik de ældste besøg af Lene Skafte Bestmann, som fortalte om, hvordan Samsø Kommune arbejder med bæredygtighed. Imens stiftede de yngste bekendtskab med FN’s børnekonvention i selskab med Hr. Skæg og fik også samlet en masse materialer til insekthoteller på en lille gå- og slæbetur til stadion. Tusind tak til Lene for det spændende foredrag.

Tirsdag, onsdag og torsdag foregik i tre store værksteder, som børnene skiftedes til at være i:

I værkstedet “Reartcycling” brugte børnene genbrugsmaterialer til at lave nye og brugbare ting. Der blev bl.a. lavet pindsvinehuse, fine puder og snedige bøger med hemmelige rum. Der var også mulighed for at arbejde med genbrugstræ ved høvlebænken eller pynte og genopfriske medbragte ting.

Værkstedet “Pallebyggelegeplads” i haven var fyldt med hamren og banken og saven. Vi havde været så heldige at kunne hente en masse paller rundt omkring hos gavmilde sjæle på Samsø – tusind tak for det – så der var rigeligt med materialer til at bygge et fort og et sørøverskib. Begge dele har siden har været flittigt brugt af børn i alle aldre sammen med de træsværd, der blev lavet af det overskydende palletræ.

I det sidste værksted – “Insekthoteller” – havde vi den store glæde at have besøg af Birgit Rothmann, som ved rigtig meget om permahaver. Hun fortalte om, hvordan vi kan passe godt på naturen bl.a. ved at plante mange forskellige planter og lave pindsvine- og insekthoteller. Vi fik i løbet af de tre værkstedsdage lavet to store insekthoteller af paller og flere små af trækasser – smukke og meget nyttige. Tusind tak også til Birgit for nogle gode dage!

Temaugens allersidste dag gik hurtigt og meget spændende med en opgave, som skulle løses i mindre grupper på tværs af klassetrin. Opgaven var at bygge et hus af billige og lettilgængelige byggematerialer, som kunne modstå regn og oversvømmelse. Børnene fik en kasse med materialer og skulle begynde at lave et design, som kunne opfylde kravene. Bagefter skulle designet føres ud i virkeligheden og testes. En udfordrende opgave, som børnene klarede med ihærdighed og opfindsomhed.

Det har været en dejlig og meget interessant uge med seje børn, som virkelig har haft arbejdstøjet på. Tak til jer, der kom og gjorde os klogere, og til jer, som havde paller og andet i overskud, som vi kunne få!

Idrætsuge på Samsø Frie Skole, 8.-12. oktober 2018

I ugen op til efterårsferien blev der leget og spillet og danset til den store guldmedalje på Samsø Frie Skole.

Ugen startede for 2.-9. klasse med en god, frisk cykeltur i strid modvind fra skolen til Vestermarken, mens 0.-1. klasse tog samme tur i bil. På Vestermarken og de tilstødende marker var der orienteringsløb i aldersblandede grupper, og der skulle mere end kåde kalve og kalvekasser til at stoppe de mange børn, som med kort og mobiltelefon svarede på spørgsmål og hjalp hinanden igennem ikke mindre end 34 poster. Tusind tak til Karsten Christiansen og Charlotte for lån af mark og have.

Tirsdag blev vi hjemme på skolen, hvor alle børn skulle igennem fire aktiviteter: boomerangkast, militærtræning & samarbejdsøvelser, troldestratego og folkedans. Sikken sjov og hyggelig dag, hvor vi prøvede lidt af hvert og hjalp hinanden. Det var især dejligt at se de store børn tage sig godt af de små – både under aktiviteterne og i pauserne mellem. En stor tak skal lyde til alle fra Samsø Folkedansere, som gjorde et stort stykke arbejde og dansede de sjoveste danse med os.

Onsdag og torsdag blev børnene delt op i to store grupper – den ene gruppe tog til Tranebjerg, den anden til Ballen om onsdagen, og om torsdagen tog den anden gruppe til Tranebjerg, mens den ene tog til Ballen. I Tranebjerg var der udendørs aktiviteter på stadion og skaterbane for nogle af børnene, mens andre var inde at skyde på skydebanen i hallen. Børnene, der var i Ballen, spillede parkgolf i mindre grupper. Sidst på dagen kørte golferne til Tranebjerg, så vi kunne slutte af fælles med frokost og stafetløb. Vi er så glade for, at Samsø Skytterne tog sig godt og kyndigt af os, og børnene var pjattede med at skyde.

Kulminationen på ugen blev fredagens sponsorløb, hvor alle børnene havde skaffet sponsorer blandt forældre, naboer, bedsteforældre og andet godtfolk. Sponsorerne gav et beløb pr. runde à 750 meter, som børnene løb, og der var vist en sponsor eller to, der blev overraskede over hvor langt, børnene faktisk kunne løbe. Men pengene går nu også til et godt formål – alle de seje, løbende børn samlede ind til Børnecancerfonden – og i skrivende stund er der indbetalt mere end 44.000 kr. til at hjælpe børn med kræft. Hvor er det flot!

Tak for en dejlig uge med masser af bevægelse.