Temauge i 0.-2. klasse, november 2019

I mandags blev børnene i 0.-2. klasse delt ind i 2-3-mandsgrupper og fik nogle opgaver, hvor de skulle øve sig på at bruge et stopmotion-program ved at lave forskellige småfilm – en bold, der skulle hoppe ind i billedet og ud igen, og børn eller ting, der på magisk vis skulle bevæge sig rundt i lokalet. Børnene gik til opgaven med liv og sjæl og fik et fint første indtryk af brugen af programmet.

Tirsdagen gik med at fremstille de flotteste cirkusfigurer til ugens endelige produkt – en lille cirkusfilm, og så tog klassen lige en tur til koncert. Og sikke en koncert! Der var liv og glade dage fra start til slut, hvor alle børnene følte sig inddragede, dansede og sang/rappede med, og hvor de voksne skulle danse for børnene. Godt trætte og fyldt op med indtryk travede børnene tilbage til skolen og SFO, og det var en lidt hård, men megahyggelig tur, hvor der blev snakket og grinet, og hvor var tid til at stoppe op og beundre en pløjende traktor. “Den laver spiraler”, “Nej, hvor ser det flot ud, når den vender jorden” og “Man kunne næsten kigge på det her i timevis” var bare nogle af kommentarerne.

Onsdag var helt vildt imponerende. Børnene skulle i deres grupper brainstorme ideer til en film med lige netop de figurer, gruppemedlemmerne havde. Bagefter skulle de i fællesskab udvælge de ideer, de kunne tænke sig at arbejde med, og måske kombinere nogle af ideerne. Og så aftale deres films endelige handling. Da disse ting var på plads, skulle de tegne  verdens mindste storyboard (starten, midten, slutningen af filmen) og lave en cirkusbaggrund. Det var noget spændende, hvordan det hele skulle gå med at blive enige, lytte og alt det der i grupperne, men dagen blev afsluttet med klapsalver og stor ros til alle børn, for de klarede det fint og flot.

I torsdags skulle alle begynde at filme, og det var nogle gange en frustrerende proces, fordi man kunne komme til at skulle lave noget om eller glemte at gemme. Alligevel klarede børnene dagen i stiv arm og kom videre, når der var bump på vejen. Men trætte var alle, da dagen var slut, for når man koncentrerer sig så meget og går så meget op tingene, bliver man simpelthen bare træt.

Fredag blev de sidste hænder lagt på filmene, og allerede her kunne man mærke, hvor meget børnene havde øvet sig dagen i forvejen og hvilke erfaringer, de havde gjort sig. Filmene nåede lige akkurat at være færdige kl. 10.30, hvor 3.-4. klasse skulle komme til premiere.

Under jubel og klapsalver blev filmene vist, og til gengæld var der en gruppe fra 3.-4. klasse, der holdt et flot projektforedrag for 0.-2. klasse om sundhed.

Børnene var megastolte af deres film (med god grund), sikke et stort arbejde!

Next

Idrætsuge, oktober 2019

Årets idrætsuge på Samsø Frie Skole er ved at være ved vejs ende og mangler i skrivende stund “bare” det store sponsorløb, hvor skolens børn løber til fordel for Børnecancerfonden. Det glæder de sig voldsomt meget til, og børnene har virkelig gjort sig umage med at skaffe sponsorer, der alle betaler et selvvalgt beløb pr. runde, som børnene løber i den time, sponsorløbet varer. De er for seje, ungerne på Samsø Frie Skole!

Idrætsugens foregående dage har budt på mange forskellige aktiviteter.

I mandags havde alle børn medbragt deres cykler, så John Betjent kunne efterse dem og give gode råd til forbedringer. John fortalte også om, hvordan man bedst orienterer og – ikke mindst – koncentrerer sig i trafikken, og om hvordan man bedst bliver set. Efter cykeleftersyn og politiformaninger gik børnene i gang med teori om cyklens udstyr, vigepligt, skiltning og meget mere, så de var helt klar til at tage den store cykelprøve og vise, at de også kunne cykle i praksis.

Tirsdagen bød på arbejde i familiegrupper, hvor børnene skulle lave poster til onsdagens stjerneløb, og så skulle de også lige alle sammen lave en coopertest, altså en løbetest, hvor man løber så langt og hurtigt, man kan i løbet af 12 minutter. Igen må man sige, at vi har seje børn her på skolen, for alle børnene gennemførte – også selv om det var meget hårdt. Børnene var gode til at heppe på hinanden og opmuntre hinanden, og selv de yngste børn var meget koncentrerede om at holde regnskab med deres ældre makkeres runder, så ikke en meter blev overset.

I onsdags cyklede vi så til stranden ved Sælvig, hvor alle posterne til stjerneløbet blev sat op, så løbet kunne sættes i gang. Der var mange sjove og spændende aktiviteter, som børnene jo selv havde arrangeret: æggeløb, kimsleg, find fem begravede bolde-leg, fyld en spand med havvand-leg og mange, mange flere. Der var god stemning, og store og små hyggede sig gevaldigt sammen, og de store var gode til at tage de små ved hånden, når der skulle skiftes aktivitet. Efter lækker frikadellefrokost cyklede vi tilbage til skolen i adstadigt tempo, for den friske havluft og al den motion gjorde os meget trætte. Og glade.

Naturskolen lagde jord og lokaler til torsdagens udflugt, hvor Bjarne, Peter og Pia havde lavet det sejeste naturskoleløb til os. Vi skulle tænde bål på tid, lave bådræs, løbe waders-stafet, finde vand- og smådyr og ramme plet med fiskestang og -snøre. Også her var børnene sammen i familiegrupper, og igen var det tydeligt, at de tager sig godt af hinanden og har det hyggeligt sammen. Blæsten var frisk og kinderne røde efter endnu en dag ved vandet, og da Dennis kom med frokosten (stjerneskud) var han meget velkommen, for appetitten var god, og de fleste skulle cykle den lange tur tilbage til skolen efter endt frokost. De yngste børn havde dog lige tid til at lege lidt på naturskolens bålplads, før de blev hentet hjem i biler.

Tak for en skøn uge, og tak til John, Naturskolen og alle jer andre, der hjalp os med at lave en god idrætsuge for børnene. Vi håber at se jer til sponsorløbet.

GOD EFTERÅRSFERIE!

Next

Naturvidenskabsuge, september 2019

I uge 39 er der både i grundskolen og på ungdomsuddannelserne fokus på naturvidenskab over hele landet, så selvfølgelig ville vi på Samsø Frie Skole være med. Derfor har alle klassetrin på skolen på forskellige måder arbejdet med årets tema: VAND.

Ugen har for langt de fleste børns vedkommende indeholdt en masse eksperimenter og undersøgelser, for det er så vigtigt, at vi afprøver vores teorier og oplever sammenhænge mellem teori og praksis – hvad tror vi, der sker, hvad skete der egentlig, hvorfor skete det? Og så gør det jo ikke noget, at der er nogle seje og spektakulære forsøg imellem.

De første fire dage af naturvidenskabsugen begyndte alle med en samling med et naturvidenskabeligt oplæg – vi har hørt om bæredygtighed og fået fortalt eventyret om livets vand, vi har set billeder fra Grønlands is og bevidnet, at Mentos og cola ganske rigtigt er en eksplosiv blanding, og vi har haft vortexkanonkamp.

I klasserne er der ud over arbejdet med en masse teori og praksis også blevet gjort klar til fredagens naturvidenskabsfestival, og, nøj, hvor var der forberedt mange gode ting, som vi i løbet af fredag formiddag havde den store glæde at kunne se på, røre ved og undersøge nærmere, mens vi også kunne få en rigtig god forklaring af de børn, der viste frem. Der var blesne, newtonian liquid, vandkredsløb, vilde vandraketter, voldsomme vulkaner, glitrende krystaltræer – bare for at nævne nogle få af de spændende ting, vi kunne gøre os klogere på.

Tak for en fed festival til alle skolens børn, det må vi da gøre igen til næste år!

Next

Skolefest, 12. september 2019

Endnu en skolefest er løbet af stablen, og det var en bragende succes.

Alle børn mødtes smukt/sejt/pænt/skørt/fint påklædte på skolen til velkomstdrinks og mingling, og så var der ellers gang i den bagefter på boldbanen, hvor udskolingen stod for en ordentlig omgang faneleg, der var sjov for både store og små. Ja, det lader sig sagtens gøre at løbe i sit festtøj og stadig se godt ud!

Vel tilbage på skolen var det tid til, at pizzaen kunne serveres på terrassen af de meget professionelle tjenerlærere – der faldt i hvert fald ikke mange stykker pizza på gulvet, og alle blev meget mætte. Tak til Dennis og de store børn, der stod for maden.

Efter et lille frikvarter var der limbo og stopdans i salen og bål og leg i haven, og skulle man nu tro, at det ikke kunne blive bedre, så kom der da lige noget kage til sidst, inden skolens børn kunne tage glade og temmelig trætte hjem en dejlig fest rigere.

Tak for i går, kids, det var skønt at feste med jer – lad os gøre det igen til næste år.

Billederne nedenfor er for nogles vedkommende af superringe kvalitet. Det beklager vi, men lav belysning og megen dans lader sig ikke godt fange med et halvskidt kamera, men stemningen…

Strandlejr, 14.-16. august 2019

For første gang drog hele Samsø Frie Skole af sted på strandlejr. 0.-2. klasse blev kørt og 3.-9. klasse cyklede nordpå til Carlos savværk, hvor rafter, presenninger, økser og andet godt byggemateriale lå klar til brug, så der kunne bygges bivuakker.

Både køretur, cykeltur og bivuakbygning gik godt, og der blev tid til badning, hygge og leg på pladsen og ved stranden. Der kom også et madhold i gang med at gøre klar til aftenens mad, som selvfølgelig blev tilberedt over bål.

Efter lækker, lækker mad og en samling for hele skolen om bålet var aftenen begyndt, og de første børn blev lagt i seng, mens resten kunne hygge ved bål, lege og afprøve soveposer, indtil de selv skulle sove.

Natten bød på regn, mange tak. Heldigvis var langt de fleste bivuakker veloverdækkede, og det var mere materiel end børn, der blev våde, og der blev sovet igennem. En enkelt lærer, der lå ved siden af en af bivuakkerne, måtte dog rykke indenfor i tørvejr i Isabellateltet, da den hyggelige støvregn udviklede sig til silende, soveposegennemblødende plaskregn.

Humøret var heldigvis alligevel højt, da dagen gryede, og alle stod op til en dag, der hele tiden truede med regn. Regnen blev dog aldrig slemmere end, at man kunne gå lidt i ly eller hoppe i regntøjet, og skattejagten, som 5.-6. klasse lavede til de yngre børn, blev afviklet i fint vejr og god stil. Tak, til 5.-6. klasse for en sjov tur.

Tidligt på dagen begyndte Lea at grave sammen med nogle børn fra køkkenholdet. Stegene skulle i jordovnen, men først skulle bålet bruges til at opvarme de mange store sten, der skulle udgøre jordovnens varmekilde.

Imens kunne resten af skolen i hold gå eller cykle turen ind til Nordby for at snolde på Underground, de allerældste kunne komme af sted på cykelorienteringsløb, og de kunne sør’me også nå at planlægge et natløb for mellemtrinnet. Sikke en energi!

Men så var sulten også i top, da stegene blev gravet op fra den varme jord, og tænderne kunne sættes i lækkert, jordovnsstegt kød og alverdens lige så lækkert tilbehør. Og is! Som tre friske herrer fra 7. klasse havde skaffet til os i bytte for havearbejde. Tak for mad en dejlig is.

Da de yngste børn var lagt i seng, gjorde de ældste sig klar til at tage ud i mørket for at gøre uhyggelige poster klar til mellemtrinnet og natløbet. Anders fortalte historien om en pige, som for længe siden forsvandt præcis var Nordby-området, og sagde til børnene, at nu skulle de ud at gå på de stier, som hun havde gået på. Og så var der hellers hyl og hvin i natten, hver gang en ny forskrækkelse ramte natløbsholdene. Tak til vores allerældste og måske -sejeste børn for et godt gys og gode grin i nattens mulm og mørke.

Godt trætte nåede vi frem til fredag morgen, hvor bivuakkerne blev taget ned, og området blev ryddet op. Igen satte børn sig ind i biler eller op på deres cykler, så vi kunne komme hjem igen og hvile ud i lidt mere tørre omgivelser, end strandlejren bød på.

Tak til alle, der hjalp os med lejren, og tak til vores fantastiske børn for en dejlig tur!