Bisgaard

Midt på Samsø, under en kilometer fra Sælvig Bugt og et par kilometer fra Sælvig Havn, ligger en fornem lille enklave af træer og bygninger, som rummer resterne af en kongeborg, der har været beboet uafbrudt siden den blev opført i middelalderen, altså i mere end et halvt årtusinde. Området emmer af et enhedspræg: Hér er et sted med historie, både naturmæssigt og samfundsmæssigt.

Kongens foged boede her og samlede i århundreder penge ind fra øens bønder. I dag ligger stedet ubenyttet hen, med kun én bygningsdel tilbage fra middelalderborgen, stærkt præget af en vandskade.

Det knap 30.000 kvadratmeter store område er delvist fredet. Majestætisk store træer omgrænser et midterområde med græs og grus.

Udendørsarealerne rummer fornemme muligheder for leg og lærdom. Der er træer, plæner, bakker, buske, gemmesteder og skovbund. En del af arealet er fredet, så man ikke må forankre legeredskaber eller møbler.

Skolen har i juli 2020 underskrevet en kontrakt, der betyder at Bisgaard er vores de næste 29 år. I første omgang kun udeområdet, mens vi fundraiser til en gennemgribende istandsættelse af lade og stuehus. De første 50.000 kroner til leje af grunden er skaffet igennem Støtteforeningen for Samsø Frie Skole. Pengene kommer fra lokale firmaer og privatpersoner, som alle støtter vores vision om at bygge bæredygtigt og at skabe en skole tæt på naturen ved Bisgaard. 

Vores tanker om bæredygtighed og børnedygtighed kan du læse her