Mikroforskning i 0.-2. klasse, 30. oktober 2020

0.-2. klasse har på Bisgaard haft besøg af Sara Bøndergaard, som er naturmidler, friluftsvejleder og DGI UDEskoletovholder, og Bjarne Manstrup, som er naturvejleder ved Samsø Naturskole.

Bjarne hjalp med at finde smådyr og fortalte en hel  masse om dem, og det var en samtale, som børnene kunne have haft i timevis. Der var mange spørgsmål og mange småkravl, der skulle artsbestemmes og vises frem, så ungerne lagde næsten ikke mærke til, at det blæste og regnede.

Sara kom hele vejen fra Jylland for at lære både børn og voksne i klassen om mikroforskermetoden. Alle børnene havde på forhånd samlet bænkebidere, regnorme, edderkopper og snegle, og Sara hjalp med at sætte forskningen i gang, hvor der først skulle gættes på de forskellige forsøgs resultater og skrives eller tegnes en begrundelse, og bagefter skulle forsøget udføres og dokumenteres.

0.-2. var vilde med forsøgene, som Sara havde taget med.

Det ene forsøg handlede om at forsøge at finde ud af, om bænkebidere foretrækker at bo lyst & tørt, lyst & vådt, mørkt & tørt eller mørkt & vådt. Børnene skulle ved hjælp af toiletruller lave fire forskellige bænkebiderboliger og holde øje med, hvor bænkebiderne søgte hen. Som det også sker i voksenforskning, var det i denne undersøgelse ikke muligt at konkludere noget, men der kom mange gode ideer til, hvordan man kunne arbejde videre med forsøget.

Det andet forsøg gik ud på at lave et væddeløb mellem forskellige smådyr. De udvalgte dyr blev sat midt på en plastikdug med en bane på, og så kunne der ellers heppes og krydses fingre. Det store ormeløb var underholdende – en af ormene kunne fint forstå det der med at orme om kap, mens en anden ormede i cirkler – og i et andet løb vandt skovgedehamsen selvfølgelig over bænkebideren, selv om der var dem, der syntes, det var en smule snyd, når nu gedehamsen havde så store vinger.

En helt og aldeles dejlig dag, hvor der både var plads til sjov og ballade og til at blive klogere.

Tusind tak til vores gode gæster!